Refleksoterapija stopala Flatz za žene i djecu

Podrška u životu stiže na razne načine. Refleksoterapija je jedan od njih. Leon Flatz

Refleksoterapija stopala Flatz za žene i djecu - Podrška u životu stiže na razne načine. Refleksoterapija je jedan od njih. Leon Flatz

Moksibustija

Tehnike akupresure i moksibustije u tradicionalnoj kineskoj medicini su tradicionalno znanje i praksa formirani na temeljima drevne kineske kulture za reguliranje ravnoteže u tijelu i očuvanje zdravlja. Temelje se na razumijevanju jedinstva čovjeka i prirode u skladu s teorijom kanala i akupresurnih točaka.

Ta praksa uključuje i upotrebu moxe (divljeg pelina) na određenim točkama na tijelu da bi se zagrijali površinski dijelovi tijela kako bi se ublažila bol, tretirale tegobe ili promicalo zdravlje.

Holistički koncept jedinstva čovjeka i prirode koji proizlazi iz drevne kineske filozofije gleda pojedinca kao sastavni dio prirode i objašnjava životne aktivnosti u skladu s teorijom yina i yanga. Na primjer, u prirodi yin predstavlja zemlju, Mjesec i noć, dok yang predstavlja nebo, Sunce i dan. Unutar ljudskog tijela, kretanje prema gore predstavlja yang, dok stabilnost i gibanje prema dolje predstavljaju yin.

Yin i yang upravljaju prirodom, kao i unutrašnjosti tijela.
Stoga ako je yin-yang ravnoteža između vanjskog okoliša i tijela ili unutar tijela, poremećena, to može rezultirati tegobama. Teorije akupresure i moksibustije smatraju da je ljudsko tijelo mikrokozmos, a da je svaki dio tijela međusobno povezan kanalima.

Kroz dugotrajnu praksu točke na kanalima otkrivene su postupno razvijajući se u sustavnu teoriju u kojoj 12 kanala odgovara 12 mjeseci u godini i u kojoj 365 akupunkturnih točaka odgovara 365 dana u godini.

Ova teorija utjelovljuje dinamičan odnos između čovjeka, neba i zemlje.
Na primjer, ako klijent ima tegobe na lijevoj strani tijela, može se tretirati upotrebom moxe na odgovarajućoj akupresurnoj točki na desnoj strani tijela.

Načelo odabira točaka na donjem dijelu tijela za tegobe na gornjem dijelu tijela ili odabir točaka na desnoj strani tijela za tegobe na lijevoj strani tijela jasno prikazuje akupresuru i moksibustiju kao holistički pogled na ljudsko tijelo kao integralnu cjelinu.

Prakticiranje moksibustije može se objasniti na sljedeći način.
Primarni materijal koji se koristi za moksibustiju je Artemisia vulgaris (divlji pelin) poznata kao moxa biljka koja ima specifični miris i raste u većini dijelova Kine. Od davnih vremena Kinezi su vjerovali da ima sposobnost raspršivanja patogenih čimbenika.

Moxa stošci i štapići izrađeni su od moxa vune koja se dobiva obradom moxa listova koji su osušeni i usitnjeni u vunu. Moxa stošci i moxa vuna prilikom izgaranja proizvode ugodnu ravnomjernu toplinu koja može trajati dulje vrijeme.

Moksibustija se dijeli na direktnu u kojoj se moxa stošci postavljaju izravno na točke ili indirektnu u kojoj se moxa štapićima točke na tijelu zagrijavaju s određene udaljenosti od tijela kako bi se uravnotežili yin i yang u tijelu i vratila ravnoteža te olakšale tegobe.

Brončana figura akupunkturnih točaka napravljena 1026. godine A.D. za vrijeme dinastije Song, zatim klasik akupunkture i moksibustije sastavljen 259. godine A.D., te velika zbirka akupunkture i moksibustije napisana 1601. godine A.D., kao i druga djela, svjedoče o baštini i razvoju ove tradicije i služili su kao važni referentni materijali u proučavanju akupunkture i moksibustije i igraju značajnu ulogu u njihovu kontinuiranom razvoju do danas.

Ovo sveobuhvatno znanje i njegov stalni razvoj imali su važnu ulogu u promicanju očuvanja zdravlja kroz stoljeća.

Ako želite rezervirati termin to možete učiniti na telefon 01 309 77 32 i na mobitel 091 267 22 22 ili termin možete rezervirati online ako kliknete ovdje.
Cjenik usluga možete pogledati ako kliknete ovdje.

© 2021. Sva prava pridržana. Leon Flatz