Omjeri za jedan kruh, koji kad je gotov, ima težinu cca 450 grama
166 g quinoa brašna (jedna trećina vrećice quinoa brašna od 500 g tako da imate jednu vrećicu quinoa brašna za točno tri kruha)
83 g mljevenog lana ili gotovog lanenog brašna (jer omjer quinoa brašna prema lanenom brašnu treba biti 2:1)
dva prstohvata soli
jedna i pol čajna žličica sode bikarbone
jedna jušna žlica maslinovog ulja
jedna jušna žlica limunovog soka
jedna šalica gazirane mineralne vode
Zagrijati pećnicu na 130 stupnjeva i peći kruh u protvanu na papiru za pečenje, prvo 40 minuta na 130 stupnjeva, pa iza toga povisiti temperaturu na 170 stupnjeva i nastaviti peći kruh dodatnih 40 minuta.
Iza toga isključiti pećnicu, izvaditi kruh zajedno s papirom za pečenje iz protvana i staviti ga zajedno s papirom za pečenje na rešetke pećnice i ostaviti ga da tako stoji 15 minuta u zatvorenoj isključenoj pećnici da se izvuče višak vlage iz kruha da ne bude gnjecav.
Iza toga izvaditi kruh iz pećnice i ostaviti ga da stoji, okrenutog na gornju stranu, dok se ne ohladi, kako bi isparila vlaga iz donjeg dijela kruha.
Poslije toga kruh zamotati u papirnatu salvetu i tako ga čuvati dok ga ne pojedete.
Ovaj recept su se potrudili usavršiti Leon, Sandra i Slavica poznatija kao super lavica 🙂